Skoval
De flesta barnskor i de minsta storlekarna ger plats för stortån, men sulan gör att fötterna mister direktkontakten med underlaget. Senare kommer de ”riktiga” skorna, vuxenmodellerna, som inte är så breda över tårna utan smalnar av mot mitten. Dessa pressar, mer eller mindre brutalt, den viktiga stortån mot småtårna, helt i motsatt riktning till det naturliga fotsteget. Det är aldrig så att en sko formar sig efter foten. Det är alltid fötterna som anpassar sig efter skorna.
Det vi rekommenderar är så kallade funktionella skor, där det viktigaste är att skon följer stortåns linje rakt fram. Ta gärna ut innersulan på skon och ställ barnets fot ovanpå för att se om stortån får plats eller inte. Ligger stortån en bit utanför sulan kommer skon att vinkla leden fel. Vidare ska sulan vara så tunn som möjligt, platt och flexibel för att foten, tårna och anklarna ska kunna röra sig så naturligt det går. Insidan av skon bör vara i naturmaterial som andas och därmed främjar god fothygien och minskar risken för fuktiga fötter som kan leda till svamp. Skorna ska vara lätta. Tunga skor hindrar barnets rörelse. Det är sällan för sent att träna upp fötternas känslighet, rörlighet och styrka.
Men tänk att slippa behöva göra det! Välj funktionella skor till era barn. Det är det enda de behöver. Resten har de redan i foten – balansen, stödet och svikten.
Har du någon gång beundrat en bebisfot? Förundrats av hur perfekta och oförstörda de är? Den smala lilla hälen och alla tårna som spretar ut som en solfjäder…
Våra första steg.
Vi tror att alla föräldrar kan skriva under på att inget barn som precis lärt sig gå vill ha skor på sig. De vill knappt ha strumpor. Antagligen för att de instinktivt känner att det hindrar balansen och kontakten med underlaget. För att hålla balansen är man i första hand beroende av att kunna känna var man sätter ner foten.
Tittar man på de nakna fötterna hos ett barn som lär sig gå ser man de små tårna som försöker greppa om underlaget, samtidigt som stortån lyfter och landar som på bilden, inåt mot kroppens mitt. Detta för att ge balans och jämvikt till foten och till hela kroppen.
Alla har vi varit barn. De allra flesta av oss föds med perfekta fötter, oförstörda leder, med muskler som vill jobba och känselreceptorer som kommunicerar med hjärnan. Lekande barn springer obehindrat både på gräs, grus och stenar med sina små oskyddade fötter. Många får ont bara av att se på. Men går du barfota ibland på olika underlag vet du att man övar upp tåligheten. Det som framför allt också sker är att man ändrar fotisättningen och steglängden. Gångstilen anpassas och blir skonsammare. Prova! Ett steg i taget!
Följder
Söker man hjälp för fotsmärta får de flesta höra att de pronerar. Tyvärr får man väldigt sällan förklaringen att man har inaktiverat stortån. I stället blir man allt som oftast rekommenderad ett inlägg, ett stöd för hålfoten. Det kan kännas skönt att få ett stöd, men man åtgärdar inte grundorsaken, tvärtom försätter man foten i ett läge där den inte rör sig naturligt. Foten försvagas vilket ökar påfrestningen även på andra leder i kroppen.