Diabetes och fötter.
Varför är det så viktigt att ta hand om sina fötter om man har diabetes?
Framför allt för att diabetiker, på grund av höga blodsockernivåer kan drabbas av neuropati och angiopati.
Neuropati leder till förlust av känsel, ökad känslighet och/eller känsloförnimmelser på fötterna. Man kan känna som att man går på kuddar, man kan ha domningar i tårna, stickningar, värmekänsla eller känna sig kall om fötterna. Neuropati ökar risken för infektioner och svårläkta och/eller kroniska sår.
Lider man av neuropati är det därför väldigt viktigt att kontrollera sina fötter och skor varje dag. Eftersom man har nedsatt känsel kan man lätt missa en sten i skon, ett skoskav eller en trasig innersula som kan orsaka irritation, som kan bli till ett svårläkt sår och i värsta fall leda till amputation.
Har man svårt att vända upp fotsulorna kan man använda sig av en spegel för att inspektera fötterna dagligen.
Angiopati
Angiopati, nedsatt blodcirkulation drabbar också lätt diabetiker. Inte bara nerverna utan även blodkärlen tar skada av höga blodsockernivåer. Eftersom friskt blod inte flödar fritt ökar det också risken ytterligare för svårläkta sår och infektioner.
Fot- och nagelsvamp.
Fot- och nagelsvamp får lättare fäste hos diabetiker och är också svårare att behandla. Fotsvamp känns igen på att huden blir röd, kliar och det bildas lätt sprickor, i vilka det kan bli infektioner. Fotsvamp på huden behandlas effektivt med receptfria salvor från apoteket.
Nagelsvamp kommer oftast av obehandlad fotsvamp och är mycket svårare att behandla. Det kräver regelbundna besök hos en fotvårdsspecialist och daglig egenvård i hemmet med svamphämmande salva, gel eller lack i upp till ett år. Läs mer om Fot- och nagelsvamp här:
Torra fötter är vanligt hos diabetiker. Det kan bero på minskad svettproduktion, som beror på påverkan på nervsystemet. En skada har uppstått på de nerver som är ansvariga för att reglera svettning. Svett håller huden fuktig och mjuk och avtar produktionen upplevs fötterna torrare. Det kan också vara talgkörtlarna som är påverkade. Resultatet är minskad produktion av oljor och fett som normalt skyddar huden och håller den mjuk och smidig. Torra fötter spricker lättare, därför är det viktigt att tillföra fukt och fett dagligen, gärna både morgon och kväll.
Våra fotvårdsråd till diabetesfötter:
- Tvätta fötterna dagligen. Känn efter med handen om vattnet är lagom varmt, eftersom känsligheten i fötterna kan vara nedsatt. Viktigt att vattnet inte är så varmt så man bränner sig.
- Torka fötterna ordentligt, speciellt mellan tårna där annars fotsvamp kan bildas.
- Inspektera fötterna! Titta efter rodnader, sår och blåmärken. Använd en spegel om du inte kan se fotsulan på annat sätt.
- Smörj fötterna med en bra fotsalva, men var noga med att inte smörja mellan tårna då detta kan orsaka fotsvamp.
- Klipp eller fila ner naglarna var 4–6 vecka. Var noga med att följa tåtoppen och nagelns form och inte klippa ner i falsen!
- Besök en medicinsk fotvårdsspecialist minst en gång om året. Oftare om du inte klarar av fotvården själv.
- Använd skyddande skor för att undvika sår. Dessa ska sitta bra på foten men framför allt är det viktigt att tårna får plats. Tåboxen ska ha samma form som dina tår.
- Gå på regelbundna kontroller hos diabetessköterska, motionera och ät hälsosam kost för att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt.