Fotsvamp kan leda till nagelsvamp, så genom att ta hand om dina fötter så att du inte får fotsvamp så undviker du också att drabbas av nagelsvamp.
Fotsvamp orsakas av en svamp vi normalt har på huden, som ska vara där. Men blir det en överväxt, som det kan bli av fukt från svett, blöta skor eller hopklämda tår, kan det bli en infektion.
Vanligast är att det startar mellan lilltån och nästa tå. Huden blir röd, det kan klia och ibland bildas sprickor. Detta är lätt avhjälpt med receptfria salvor från apoteket. Lämnas fotsvampen obehandlad kan den sprida sig till hela foten och i värsta fall till naglarna. Då tar det mycket längre tid att bli kvitt problemen.
Alla gula fläckar på en tånagel, speciellt stortånagel, är inte svamp. Nageln kan ibland lossna från nagelbädden av tryck från skorna. När nageln inte sitter fast lyser inte hudens rosa färg igenom och nageln ser ut att ha fått en vit eller gul fläck. Det är viktigt att hålla rent med en nagelborste under en skadad nagel för att undvika att nagelsvamp får fäste. Lösningen på problemet med tryckskadade naglar är att använda en fotformad sko som inte trycker på tårna. Läs mer här: Skor och inlägg
Är det nagelsvamp jag har?
Nagelsvamp är en vanlig men ofarlig åkomma. En nagel som är infekterad ser inte så trevlig ut och för din fothälsas skull bör du försöka bli av med nagelsvampen. Det går men det kräver lång och kontinuerlig behandling.
Symptom
Som vi tidigare nämnt finns det många anledningar till nagelförändringar. Endast 50% beror på svampinfektion. För att konstatera nagelsvamp krävs det att man gör ett nagelsvamptest. Ingen får ställa en diagnos utan att göra ett test. Däremot har medicinska fotvårdsspecialister väldigt stor erfarenhet av hur en nagel beter sig vid svampinfektion och kan ge goda råd utifrån det.
Den drabbade nageln:
- Blir gul eller får gula fläckar
- Blir ibland tjock och ojämn
- Kan lukta illa
- Kan lossna från nagelbädden.
Behandling
Behandling av nagelsvamp inaktiverar svampen. Om du avbryter behandlingen, även en kortare period, blir svampen åter aktiv och fortsätter att sprida sig. Till sist kan hela nageln bli angripen.
För att bli helt fri från nagelsvamp ska du behandla tills hela nageln växt ut helt frisk och sen ytterligare några veckor till. Osynliga sporer kan nämligen ligga kvar i huden under nageln. Innan man börjar sin behandling ska man veta att det tar väldigt lång tid för en infekterad nagel att växa bort och ersättas av en ny och frisk. Ett år är inget konstigt. Dock blir det bara sämre om du inte behandlar. Att hålla infektionen i schack med behandling minskar risken för spridning.
Svampen liknar kroppens egna celler mer än vad exempelvis bakterier och virus gör. Eftersom man inte vill skada kroppens egna celler är detta därför anledningen till att det kan vara svårt att bli av med just svamp.Vi rekommenderar att uppsöka en medicinsk fotvårdsspecialist för att få hjälp att slipa bort så mycket som möjligt av svampen innan du börjar behandla.
Det finns en mängd olika preparat i form av fotbad, gel, balm eller salvor. Vi har stort förtroende för produkter som är framtagna av en fotvårdsspecialist som heter Carola Richardsson. Hennes produkter finns att läsa om på Fotspecialisten.nu och där finner du också din närmaste återförsäljare.
Tips för att undvika svamp på fötter och naglar.
- Håll fötterna torra. Ta av blöta eller svettiga strumpor så fort som möjligt.
- Tvätta strumpor ut och in för att minska risken att svampsporerna överlever. Tvätta strumpor, handdukar och sängkläder i 60 grader för att ta död på svampsporer.
- Har du fotsvamp så spraya även skor med svampdödande medel. Vi rekommenderar Ekodes som för övrigt är en toppenprodukt med många användningsområden.
- Använd strumpor som andas. Vi rekommenderar strumpor i naturmaterial som bambu och ull.
- Torka alltid helt torrt mellan tårna efter dusch, svamp älskar fuktig miljö och frodas mellan fuktiga tår.
- Smörj fötterna med en salva som främjar hudens miljö. Det är viktigt att hålla huden mjuk och smidig för att undvika sprickor som svamp kan få fäste i. Använd en liten mängd kräm och smörj varje dag. Vi rekommenderar även här produkterna hos Fotspecialisten.nu
- Lufta fötterna så fort tillfälle ges. Vifta och spreta med tårna!
- Använd fotformade, funktionella skor som låter fotens muskler och leder röra sig och inte trycker ihop tårna. Det är gynnsamt för blodcirkulationen och bidrar till en friskare och mer motståndskraftig hud. Du kan läsa mer om skor här: Skor och inlägg