”Jag har så ont i framfoten. Ändå har jag inlägg.”
”Jag hade hälsporre för 15 år sen. Sen dess har jag använt inlägg i skorna, men ändå har det kommit tillbaka nu.”
”Nej, jag har inga problem med mina fötter. Fast jag använder inte inlägg. Det kanske jag borde?”
Kommentarer om skor och inlägg hör vi nästan dagligen på vår praktik i Lund. Många tror att när de köper skor av ett visst märke eller från en speciell affär så är de automatiskt bra. Det är vanligt att det gör lite ont i början, men det antas att det kommer att gå över eftersom skorna säkerligen kommer att forma sig efter foten när man gått in dem. Ofta har man även lagt i sina inlägg för att stödja hålfoten eller framfoten.
Även med “bra” skor och inlägg kommer många till oss med olika problem med fötterna, såsom värk, liktornar eller nageltrång.
Vad är en bra sko?
En bra sko ger utrymme åt foten och framför allt tårna att ta plats och kunna röra sig. Precis som en handske är formad efter en hand, bör en bra sko vara formad efter en fot.
Tyvärr liknar skor sällan en fot.
Till skillnad från handskar, byxor eller tröjor är skor inte främst designade för funktion. Om du inte visste vad ett par handskar var för något, skulle du ändå förmodligen kunna lista ut att de ska bäras på händerna. Men om du inte visste vad en sko var, skulle du då förstå att det är något du ska pressa in dina tår i?
En optimal sko låter foten arbeta som om den vore barfota. När du rör dig på detta sätt skonar du din kropp och minskar risken för slitage.
För att förstå vad vi menar, gör gärna följande test:
Spring 30 meter med ett par vanliga löparskor och notera samtidigt din steglängd och hur du sätter i foten.
Spring sedan samma sträcka barfota och gör samma observationer.
Du kommer att märka att när du springer barfota finns det ingen stötdämpning eller svikt i hälarna. Den finns i stället i hålfoten, vilket gör att du sätter i tårna/framfoten först och tar kortare steg.
Vanliga löparskor har ofta kraftig stötdämpning i hälen, vilket tillåter längre steg utan att få ont. Dock kan detta leda till problem med knän, höfter och rygg på lång sikt. Detta gäller inte bara vid löpning utan även vid all vardaglig aktivitet där du har skor på fötterna. De skor du använder mest påverkar dina fötter och din kropp.
“Men så ser ju skor ut. Om de var dåliga för fötterna hade de inte designats så.”
Detta är en kommentar vi ofta hör.
Men skotillverkare har inte fotens biomekanik och funktion i åtanke när de designar skor. Ekonomin styr främst, vilket ofta resulterar i användning av enklare och billigare material. En smalare sula med en spetsig tåbox är billigare att producera än en bred, fotformad. Dessutom är vi vana vid att skor har en viss form. Skor är ofta spetsiga. Vi reagerar inte på att de inte liknar det de ska sitta på – fötter. Skor är främst mode, inte fotvård. Detta gäller inte bara för festskor utan även för vanliga sneakers och gymnastikskor.
Lyckligtvis kommer det allt fler tillverkare av skor med fotformad tåbox. Riktigt snygga skor, kängor, stövlar och sandaler.
Det absolut viktigaste för en bra sko är utrymme för tårna, en fotformad tåbox. En flexibel sula som tillåter foten och ankeln att röra sig, samt en s.k. noll drop, ingen klack. Klackar får kroppen att luta framåt och påverkar belastningen på knän och höfter negativt. Detta ökar också trycket på tårna och framfoten, vilket kan leda till problem som hallux valgus, hammartår, liktornar och nervsmärta. Detta gäller även vid en liten klack eller upphöjning av hälen. Att alltid ha en förhöjd häl kan orsaka biomekaniska obalanser och långsiktiga hälsoproblem.
Inlägg
Generellt sett, eftersom vi rekommenderar skor med flexibla sulor som låter foten röra sig fritt och göra sitt jobb, är vi emot inlägg.
Vi ser inlägg som en tillfällig lösning att användas tillsammans med fotträning vid problem som överpronation, nedsjunket främre fotvalv, plattfot, hälsporre, Mortons syndrom, hallux valgus och hammartår.
För fotproblem relaterade till felställningar kan individuellt utformat inlägg hos en ortopedtekniker hjälpa till att avlasta och förhindra smärta. Men för att korrigera fotens biomekanik behövs även specifikt anpassad träning av muskler och leder. Detta kan en funktionell fotspecialist hjälpa till med.
Att enbart använda inlägg utan träning är lika med att ha foten i gips – som att ha armen i en mitella resten av livet för att man har fått ont i axeln.
Ett fåtal personer har fotdeformiteter som inte kan korrigeras med träning och dessa kan då behöva inlägg. Likaså personer med neuropati, där känseln delvis eller helt saknas i fötterna.